De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Het is voor veel mensen een tweejaarlijks terugkerend ritueel: het uitkiezen van een nieuwe smartphone. Als je het gemakkelijke type bent en je abonnement gewoon laat doorlopen verandert er niet veel, behalve dat je om het jaar een nieuw toestel mag uitzoeken voor de ongeveer 50 euro die je per maand betaalt voor je abonnement.
Het hoeft niet zo te gaan: als je telefoon het nog prima doet je en je een keertje bewust niet zomaar een nieuw toestel koopt “omdat het kan” bij het verlengen van je abonnement kies je voor een sim only abonnement. Dat scheelt nogal in de portemonnee. Steeds meer mensen realiseren zich dat en dus zie je ook veel meer dat er gekeken wordt naar die mogelijkheid.
Langer lekker
De meeste smartphone-merken mogen intern dan wel besloten hebben dat de producten eigenlijk maar twee jaar gegarandeerd hoeven te werken, de realiteit is – gelukkig – vaak anders, zelfs al voelt dat niet altijd zo. Als je een telefoon uit het hogere segment hebt gekocht kan die doorgaans prima een jaar of vier, vijf mee. Dan gaan we er gemakshalve wel van uit dat jij die hele speciale persoon bent die zijn of haar telefoon nooit laat vallen in die tijd.
Maar zelfs met wat krasjes, deukjes en eventuele glasbreuken doen goede telefoons het nog. Dat mag trouwens ook wel, want de investering in een nieuwe smartphone is niet mals. Zeker het hoge segment, grofweg tussen de 600 en 1100 euro, moet zijn geld wel opbrengen en dan is het waanzin om te denken dat je na 2 jaar al weer toe zou zijn aan een nieuwe. Gewoon blijven gebruiken dus.
Je zult minder security-updates gaan krijgen nadat de verplichte periode van twee jaar voor makers is afgelopen, maar zo lang je geen onbekende software gaat draaien op je Android toestel (op iPhone kun je dat sowieso vergeten) zou er niks aan de hand moeten zijn. Die telefoon kun je dan mooi meenemen op de welverdiende vakantie die je evenveel kost als een nieuw toestel met marginale upgrades ten opzichte van wat je nu hebt.
Keuzes
De keuze voor sim only is dus gedeeltelijk monetair, want niemand wil betalen voor iets dat niet wordt gebruikt. Dan is het trouwens wel ook zo eerlijk om te vermelden dat er zeker wel een lans te breken is voor het aanschaffen van een gecombineerd abonnement.
Als je namelijk wél toe bent aan een nieuwe telefoon is het vrij verstandig om te kijken naar een bundel-abonnement. De kosten van het kopen van een nieuwe telefoon plus een sim only abonnement zijn domweg hoger dan een telefoon die je er bij een één- of tweejarig abonnement ‘bij’ krijgt. De korting varieert van 100 tot soms zelfs 150 euro per toestel bij koppelverkoop, dus dat tikt wel het meeste aan bij de duurdere toestellen.
Rondshoppen
Als je besloten hebt dat je sim only wilt gaan, moet je wel bepalen wat je belangrijk vindt binnen je abonnement. Er is een hoop keuze tussen providers en bijna allemaal hebben ze wel iets waar je mee uit de voeten zou moeten kunnen. De grote drie providers hoeven we niet te noemen, want dat is waar iedereen het eerste gaat kijken.
Vergeet echter ook de kleinere partijen niet, zoals bijvoorbeeld Ben, HollandsNieuwe of Simyo. Die dochter van KPN maakt wel gebruik van het prima KPN-netwerk en heeft dus prima dekking en gratis 4G, maar is verder een losstaand bedrijf. Ze zijn zelfs door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste mobiele provider, dit jaar voor de twaalfde (!) keer.
Je kuntde maandelijkse abo sowieso per maand wijzigen of opzeggen, zelfs naar beneden (vaak een heikel punt bij providers) en je hebt meer grip op de kosten van je abonnement doordat je opties niet alleen bestaan uit hoe veel data je bij je onbeperkte bellen en sms’en wil hebben. Ook bij een extra voordelig jaarabonnement kun je die aanpassing per maand doen.
Het is sowieso handig om even het ene sim only abonnement met het andere te vergelijken, zodat je weet waar je het voordeligst kunt bellen, sms’en en internetten. Kun je daarna meteen je vakantie boeken.
[Afbeeldingen © Andrew Stefanovsky / justyle / phanuwatnandee]
Verder lezen over Mobiele telefoon
Mobile18.11.2024
Last van ongewenste telefoontjes? Deze computer-oma pest terug
Mobile19.02.2024
Tijdmachine: de autotelefoon was voor de echte zakenman
Gaming18.01.2024
Bethesda komt met smartphonegame Elder Scrolls: Castles
Mobile04.12.2023
Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel
Mobile05.09.2023
T-Mobile is niet meer: heet nu Odido
En gaat vol op de klantMobile04.04.2023
Het mobieltje ziet Abraham
Gaming22.03.2023
Netflix wil eind dit jaar bijna 100 games op het platform hebben
Mobile27.02.2023
Drie irritante dingen waar je tegenaan loopt op een OnePlus
Verder lezen over Nederland
Nieuws20.11.2024
Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkEvents06.11.2024
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk
Nieuws05.11.2024
5 dingen die we zullen missen van Blokker
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Verder lezen over Smartphone
Mobile18.11.2024
We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel
Mobile06.11.2024
iPhone krijgt een oplaadfunctie die we op alle toestellen willen
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile15.10.2024
Nieuw op smartphones: de digitale detox-modus
Mobile07.10.2024
Wanneer mag de politie in je telefoon kijken?
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Tech in Asia03.10.2024
Justitiepaleis in Brussel is digitaal gerestaureerd met de OnePlus Nord 4
Mobile02.10.2024