Je gaat op vakantie en neemt mee… de smartphone. Alles staat erop: de boardingpasses, de gegevens van het hotel, nummers die je moet bellen bij geval van nood. Als we zijn vergeten wat het adres van dat ene tapasbarretje is, dan zoeken we het toch gewoon op via Google? Easy peasy, maar wat doe je als je smartphone wordt gestolen? Of als hij per ongeluk nog in de zak van je zwembroek zat, toen je het zwembad in sprong?
Eén van de grootste angsten van Nederlanders die op vakantie gaan: het verliezen van de smartphone (onderzoek Expedia – 2014). En dat is niet geheel onterecht: één van de vijf meest geclaimde voorwerpen bij reisverzekeraars is de smartphone (onderzoek topreisverzekeringenvergelijk.nl – 2013). Het apparaat zelf kan snel vervangen worden, maar hoe zit dat met de mobiele telefoonnummers of foto’s en video’s?
We onderzochten Digital Amnesia, oftewel digitale dementie en ontdekten dat velen van ons nog wel het telefoonnummer van het huis waar we woonden toen we tien waren, weten. Maar met recente nummers ligt dat heel anders: 35 procent kon hun kinderen bellen en 47 procent kon kantoor bellen. Tweederde van de respondenten wist het huidige nummer van hun ouders. Slechts één op de tien ouders wist het nummer van de school van hun kinderen uit het hoofd.
We voerden het onderzoek uit onder zesduizend consumenten, waarvan duizend in de Benelux. We vroegen vervolgens Kathryn Mills, UCL Institute of Cognitive Neuroscience aan University College Londen, om onze vergeetachtigheid te duiden: ‘De handeling van vergeten is niet per se een slechte zaak. We zijn aanpasbare wezens en we herinneren niet alles omdat dat niet in ons voordeel is. Vergeten wordt alleen onhandig als het informatie betreft waarvan het belangrijk is dat we die wél onthouden.’
Gelukkig proberen we daarom eerst een feit of nummer te herinneren voordat we naar onze smartphone grijpen (64 procent), zo blijkt uit het onderzoek. Een derde van de respondenten gaat echter wel gelijk online zoeken. Aan anderen vragen doen we blijkbaar liever niet. Slechts drie procent doet dat. Daarom doen we ook ons best om de gevonden informatie te onthouden (39 procent). En anders schrijven we het op (38 procent).
Toch kunnen de nummers ons minder schelen dan het verliezen van foto’s en video’s die we hebben gemaakt. Daarom zou één op de vier vrouwen erg bedroefd zijn als ze haar mobiele telefoon zou verliezen. Een kwart van de vrouwen zou zelfs in paniek raken als de mobiele telefoon wordt gestolen. De jongere generatie van 16 tot 24 jaar is overigens nog wat sneller van slag, bijna 40 procent zou in paniek raken.
En dan vraag je je natuurlijk af: waarom zorgen we dan zo slecht voor onze smartphones? Het maakt niet uit of er een bumper omheen zit of een andere beschermlaag; vroeger of later gaat ie kapot. Of neem beveiliging: we hebben misschien een pincode of swipecode, maar daar houdt het dan ook wel op. Firewalls? Spamfilters? Malware checkers? Ho maar. Slechts een derde van alle respondenten installeert IT-beveiliging om data te beschermen en bij diefstal veilig te stellen.
Dus nog één item op je checklist: beveiliging installeren voordat je vertrekt op vakantie. Of je kunt er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om je mobiel thuis te laten. Gewoon weer ouderwets naar de publieke telefoon op de camping en dan maar hopen dat je genoeg centen bij je hebt. Train je hersenen, leer die telefoonnummers uit je hoofd. En onthoud gelijk de adressen van je familie en vrienden. Die vinden het ook leuk om een ouderwets kaartje te vinden. Dát is pas een herinnering.
Deze blogpost is geschreven door Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux.