Het jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona draait natuurlijk al lang niet meer alleen maar om mobiele telefoons, maar nog steeds zijn dat wel de producten die de meeste aandacht krijgen. Zo waren wij gisteren bij de persconferentie van Samsung, waar aan 5.000 mensen met een indrukwekkende virtual reality show hun nieuwe flagship de Galaxy S7 werd getoond en dat werd wereldnieuws (mede door het verrassende optreden van Mark Zuckerberg aan het einde van de show). Dat de nummer 1 in de wereld van de smartphones het meeste aandacht krijgt voor hun nieuwe S7 en S7 edge is logisch, want het marketingbudget van Samsung is ook het grootst. Maar er zijn meer nieuwe smartphones aangekondigd, die allemaal iets unieks hebben. Ik zet de 4 meest opvallende nieuwe smartphones voor je op een rij.
Waar de verpakking van een smartphone normaal gesproken weinig aandacht verdient, is dat bij Alcatal de omgekeerde wereld. Daar maakt de verpakking de telefoon juist uniek. VR-in-the-box: bij twee toestellen uit de IDOL 4 serie wordt de verpakking namelijk een virtual reality bril.
De serie IDOL 4 bestaat in totaal uit drie verschillende toestellen, de 4+, 4- en 4S, waarvan de 4- de enige heeft die niet zo’n bijzondere VR-verpakking heeft. Maar het draait natuurlijk niet alleen om de verpakking, want ook het toestel heeft opvallende specs zoals foto’s nemen vanuit de stand-by modus, indrukwekkende geluid en de camera heeft een supersnelle autofocus (0,1 tot 0,3 seconden).
De introductie van de Samsung Galaxy S7 zal je wellicht niet ontgaan zijn. Opvallend is dat de telefoon zelf niet echt opvallend is, al klinkt dat natuurlijk wat vreemd. De S7 is een toptoestel, maar ten opzichte van zijn voorganger zijn de verschillen niet zo heel erg groot. Uiterlijk gezien is alleen de onderkant van het toestel veranderd, de S7 is iets ronder gemaakt om nog wat lekkerder in de hand te liggen, maar dat is wel het grootste verschil. Niet dat de rek er helemaal uit is als het gaat om verbeteringen van smartphones, maar de uitdaging om met iets innovaties te komen is wel steeds groter. Vanbinnen is alles beter en sneller geworden en vooral de camera is de grootste vooruitgang. Het leukste van de S7 zit ‘m eigenlijk in dat andere wat Samsung gelanceerd heeft, de Gear 360 voor 360 graden actiebeelden. In combinatie met de VR-bril de Gear VR kun je met deze drie apparaten de ultieme videobeleving van dit moment creëren, maar dan heb je wel drie losse apparaten nodig.
Sony introduceerde tijdens MWC 2016 een compleet nieuwe serie, de Xperia X die bestaat uit 3 modellen: X, XA en de X Performance. Voor de Europese markt is de X degene die het moet gaan doen. Het is een smartphone met rondje randjes die lekker in de hand ligt en die opvalt om twee dingen: de camera en de batterij. De camera aan de achterkant heeft een zogenaamde Predictive Hybrid Autofocus wat inhoudt dat de camera is staat is om met een voorspellende gave een bewegend voorwerp te volgen om alsnog een haarscherpe foto te kunnen maken. Ook de camera aan de voorkant is bijzonder en die valt weer op omdat je daarmee een haarscherpe, kleurrijke selfie kunt maken ook al heb je nauwelijks goed licht. Ik heb dat gedaan in een donkere photo booth met nauwelijks licht en heb die foto vergeleken met een selfie met m’n iPhone 6 en het verschil is heel erg groot. De foto met de Xperia X is haarscherp en vol kleur, al mocht ik ‘m jammer genoeg niet naar mezelf sturen om te laten zien.
En dan is er nog de batterij: deze gaat twee volle dagen mee en is in staat om super snel op te laden. Leg je de Xperia X tien minuten aan de lader, dan kun je deze week ruim 5 uur gebruiken. Waar Sony ook rekening mee heeft gehouden is het feit dat een batterij eigenlijk met iedere keer dat je deze oplaadt wat minder krachtig wordt. Met de speciale batterij van de Xperia X zou je daar geen last van moeten hebben en werkt deze twee jaar – de gemiddelde duur van een smartphone omdat abonnementen dan vaak vernieuwen – alsof het een nieuwe batterij is. Tijd zal natuurlijk gaan uitwijzen of dat ook echt zo is.
Ook LG lanceerde een nieuwe smartphone, de G5 en bijzonder aan dit toestel is dat het een zogenaamd modulair toestel is wat inhoudt dat je delen kunt vervangen zoals bijvoorbeeld de batterij. Is je telefoon leeg dan kun je er een nieuwe batterij inschuiven en ben je weer up and running. Datzelfde kun je doen met een cameramodule waarmee je de G5 kunt ‘omtoveren’ in een digitale camera of met een de audiomodule om van je telefoon een muziekset te maken. De cameramodule is een soort externe batterij die je er aan de achterkant opschuift zodat je meerdere knoppen krijgt die een camera ook heeft. Er is op dit moment geen enkele andere smartphone die je op dezelfde manier als de LG G5 kunt opbouwen en aanpassen en dat maakt ‘m bijzonder. Met name zo’n extra batterij is wel zo handig!