De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Nederland telt zo’n 4 miljoen mensen met een beperking, variërend van een visuele, auditieve of lichamelijke handicap tot dyslexie en epilepsie. Dat is maar liefst 25% van de bevolking. Het potentieel van deze groep zal in de toekomst hard nodig zijn; door de krimpende arbeidsmarkt ontstaat er een andere vraag naar arbeidskrachten. Aansluitend wil de regering een quotum invoeren voor grote bedrijven: 5% van het totale personeel moet bestaan uit iemand met een arbeidshandicap. Belangrijker; organisaties die diversiteit tot norm hebben verheven, zijn productiever en creatiever. Tijdens de vijfde Raad van Anders, die vandaag van start gaat, onderzoekt Microsoft met externe experts en ervaringsdeskundigen wat bedrijven kunnen veranderen om als werkgever toegankelijker te worden voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.
Eens per jaar grijpt Microsoft een sociaal vraagstuk aan om de werkwijze van de eigen organisatie tegen het licht te houden en kritisch te laten beoordelen door externen die participeren in de Raad van Anders.
Deze Raad van Anders, bestaande uit eigen medewerkers, vertegenwoordigers van werkgeverorganisaties, koepelorganisaties, werknemersorganisaties, ondernemers en mensen met een beperking, buigt zich over de vraag:
‘Zijn wij als organisatie – ervan uitgaande dat 25% van de Nederlandse bevolking op enigerlei wijze een beperking heeft – in staat om deze groep volwaardig vanuit hun eigen talent te laten participeren binnen Microsoft Nederland? Zo nee, welke barrières zijn er en hoe kunnen we die slechten?’
“We moeten ons keer op keer afvragen hoe we het arbeidspotentieel van álle mensen in Nederland volwaardig inzetten; door te innoveren in de manier waarop we werken. Als Microsoft Nederland willen we graag kijken naar deze vormen van sociale innovatie en de rol die informatietechnologie daarbij speelt,” aldus Gonnie Been van Microsoft, bedenker en drijvende kracht achter de Raad van Anders.
Toegankelijkheid is geen nieuw thema voor Microsoft. “Technologie zit in het hart van ons bedrijf en door middel van technologie worden al veel grenzen opgeheven. Als je met iemand online vergadert en je bureaublad deelt, merk je niet of die persoon een beperking heeft,” zegt Gonnie Been. Microsoft ontwikkelt, samen met partners, wereldwijd toepassingen die fysieke grenzen helpen overbruggen. Zo zijn er toepassingen met Kinect om mensen met een fysieke beperking spelenderwijs zeer specifieke trainingen te geven. Medio 2012 zorgde Microsoft er samen met een aantal partners voor dat zeven grote bedrijven in Nederland het ‘Verdrag van Schiphol’ ondertekenden, waarbij zij zich committeerden aan het toegankelijk maken van de eigen websites.
Om te beoordelen of websites toegankelijk zijn, stelde Microsoft gratis software ter beschikking om de test te doen, onder het motto Kleed je site uit. De Raad van Anders is de volgende stap op het gebied van toegankelijkheid en draagt de naam ‘Iedereen is er’.
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024