Tussen neus en lippen door heeft Google aangekondigd dat zij vanaf augustus 2013 ook studieboeken te huur en te koop gaat aanbieden in een aparte sectie van van haar Google Play Store. Daarvoor zijn overeenkomsten afgesloten met de belangrijkste schoolboeken uitgevers in de VS (Pearson, Wiley, Macmillian Higher Education, McGraw-Hill and Cengage Learning). De studieboeken komen beschikbaar tegen naar verwachting 80% van de boekenwinkelprijs.
Je zou van deze aankondiging kunnen zeggen “nu pas!” want de App Store biedt deze mogelijkheid reeds vanaf januari 2012 (hoewel geen huur!) maar daarmee is niet alles gezegd.
Ten eerste heeft Apple een uiterst sterke positie bij studenten en binnen universiteiten. De iPad is voor studenten de voorkeur-tablet boven Android tablets. Toch durft Google het aan om naast Apple de studenten aan te spreken. Veel Google producten worden natuurlijk ook door studenten al volop benut en een Android Tablet is uiteindelijk een stuk goedkoper voor over het algemeen de wat armere student dan de AppleiPads. Het is dus niet uitgesloten dat in combinatie met 80% van de shopprijs en goedkope tablets, Google een voet tussen de deur in de wereld van de studenten kan krijgen.
Ten tweede toont deze move aan dat de onderwijswereld onvermijdelijk gaat naar een situatie dat studenten hun studie materialen nog uitsluitend via hun tablets en laptops rondsjouwen, bekijken, becommentariëren en gezamenlijk (social) bestuderen. De textbooks in de Google Play Store krijgen ook uitvoerige functionaliteit voor sociale interactie, aantekeningen maken en niet te vergeten het onvermijdelijke aanstrepen en markeren. Ook voor school- en studieboeken is het einde van gedrukte versies in zicht.
Ten derde: opmerkelijk is dat het onderwijs aan studenten – ondanks internet – nog steeds voor een heel groot deel afhangt van het ontwikkelen, schrijven, produceren en op de markt brengen van traditionele boeken. Het nut in kennis overdracht van traditionele boeken is natuurlijk ook boven elke discussie verheven, maar er moet een moment komen dat andere vormen, veel interactiever, veel meer met beeld en vooral video de oude vorm zal gaan vervangen.
De vraag blijft of de samenwerking van Google met deze studieboeken uitgevers voor deze uitgevers een ongewisse sprong vooruit is om te redden wat er te redden valt vanuit hun oude business-modellen, of dat ze het zien als het veroveren van een markt waarop uiteindelijk een geheel ander soort studie-materiaal zal worden gedistribueerd.
Verder lezen over Google
Online28.11.2024
Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken
Search26.11.2024
Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem
Online25.11.2024
Google mogelijk gedwongen tot verkoop van Chrome
Een nieuw hoofdstuk in de antitruststrijdEntertainment22.11.2024
Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024