Perry Rodenrijs begon zijn gameverslaving met een NES op een zolderkamer en is er sindsdien nooit van genezen. Zijn andere passie is zijn metal band.
We zijn met z’n allen weer een jaartje verder en dat betekent natuurlijk dat de digitale voetbalstrijd ook weer gaat beginnen. PES doet deze keer de aftrap en viert tevens zijn twintig-jarig jubileum. Wordt het dit jaar als cadeau een overwinning op de grote concurrent FIFA? Als we nog even kijken naar de nabeschouwing van 2015 zien we dat PES behoorlijk wat meer balbezit heeft gekregen maar het uiteindelijk toch moest afleggen tegenover aartsrivaal FIFA.
Zelfs als je geen voetbalfanaat bent ontkom je niet aan de discussies. De een is voor Ajax, de ander voor Feyenoord. Ook digitaal is de verdeeldheid goed vertegenwoordigd, de een speelt graag FIFA, de ander liever PES. En alhoewel footie fans reikhalzend uitkijken naar wat dit jaar de betere game is beperk ik me liever even puur tot PES 2016. De reden daarvan is omdat FIFA 2016 nu nog niet uit is. En ik geen vergelijkend warenonderzoek schrijf.
Pro Evolution Soccer heeft een paar flinke hoogtepunten, maar helaas ook dieptepunten gekend. De editie van vorig jaar zette wel weer stappen in de goede richting en wist menig voetbalfanaat weer positief te verassen. En met de 2016 versie bouwt Konami stilletjes door op dat succes. Dit ook door meer dan ooit tevoren goed te luisteren naar de community. Zelfs bij de E3 en de Gamescom van dit jaar werd er aan journalisten feedback gevraagd door middel van een uitgebreid formulier. Het lijkt erop dat Konami van plan is alles uit de kast te trekken om een epische voetbal game neer te zetten die misschien zelfs wel aartsrivaal FIFA van de troon kan stoten.
En geluisterd hebben ze hoor, onze Japanse vrienden van Konami. Want PES 2016 speelt heerlijk weg. Het zit hem in die kleine sublieme verschillen. De game voelt heel soepel en fris, de actie is vloeiend en constant. En zelfs die mooie flitsende aanvallen tover je met niet al te veel moeite op je scherm. Het doet allemaal heel erg denken aan vroeger toen alles beter was. Alleen nu wel met heerlijke graphics en totaal geen gedateerd gevoel.
Zoals ik hierboven al vermelde zit het grafisch echt wel goed met deze editie. De spelers lijken goed op hun wederhelften in de echte wereld. Maar ook weerseffecten en hun invloed op het gras is behoorlijk realistisch. Enige kanttekening is wel het publiek, die zit er nog iets te statisch bij en voelt op sommige momenten als een plaatje op de achtergrond.
Dit alles wordt mogelijk gemaakt door het optimaal benutten van de FOX Engine. Vorig jaar deed deze al zijn intrede maar nu zijn de verschillen wel degelijk te voelen tijdens het spelen. De laadtijden zijn bijvoorbeeld bij een rematch lekker kort.
Maar wat dacht je van de behoorlijke hoeveelheid animaties? Ik heb mezelf er nog niet op kunnen betrappen dat ik twee keer dezelfde animatie zag bij het aannemen van een bal. Of bijvoorbeeld bij een speler die struikelt. Het voelt allemaal wat realistischer aan, tijdens een echte voetbalwedstrijd studeren spelers immers ook niet in dat ze elke keer op dezelfde manier moeten omvallen.
Wat wel een dingetje is zijn de commentators. Eigenlijk hoor ik hier wel degelijk wat herhalingen langskomen, en op echte spannende momenten brult de commentator alleen de naam van de speler. Maar soms was ik me er niet eens van bewust dat ik een bepaalde actie aan het uithalen was en schrok ik er een beetje van. Beetje te veel van het goede dus. Dit doet op zijn beurt weer afbraak op de realistische sfeer die de game zo hard probeert neer te zetten. Jammer.
Naast snel een potje spelen kun je met PES 2016 ook weer je lol op met de Master League. Deze behoorlijk omvangrijke carrière modus van een voetbal manager kost veel tijd maar kent wel veel detail. Het kopen van spelers en inhuren van scouts wordt met klinische precisie uitgelegd en zorgt uiteindelijk ook dat je groot kunt worden in bijvoorbeeld “onze” Eredivisie.
De hoeveelheid informatie deed mij in eerste instantie een beetje afschrikken, maar eenmaal erin werkt het behoorlijk verslavend. Tevens is alles mooi en overzichtelijk verwerkt in Windows 10- achtige menu’s. Ik ken meer Konami Games waar mijn spelplezier behoorlijk werd verminderd door het gebruik van vele submenu’s. Gelukkig is dat hier niet het geval.
Eenmaal in de Master League valt het op dat het qua licenties allemaal niet helemaal “af” voelt. De reden hiervan is natuurlijk dat Konami het elke keer niet goed voor elkaar krijgt om de licenties goed binnen te krijgen. Mij stoort het niet echt, maar ik snap dat de voetbalfanaat toch wel liever speelt met echte namen, emblemen en shirtjes.
Helaas waren de servers tijdens het testen nog niet online. Ik heb daarentegen de laatste paar dagen wel nog even kunnen stoeien met de online modus MyClub. Het principe is een eigen team samen stellen en door koppelingen te maken met coaches meer XP verdienen. Met deze XP sterken je spelers behoorlijk aan wat weer zorgt voor een makkelijkere overwinning en extra centen op de fictieve bankrekening. Wel is het ophouden van de team spirit een tijdrovende klus en vond ik persoonlijk de (offline) Master League veel leuker om tijd in te steken.
Het online spelen gaat af en toe gepaard met lag maar dit is gelukkig minimaal. Je voelt pas echt het verschil als je teruggaat naar een offline potje. Het duurt allemaal een klein beetje langer, maar als je dan eenmaal bezig bent lijkt het net alsof je samen op de bank zit.
Pro Evolution Soccer 2016 is een goed gevulde en complete game die echt lekker weg speelt. De verschillende modi zullen de voetbalfanaat voorzien van genoeg uren speelplezier. De sfeer zit er jammer genoeg nog niet helemaal lekker in, en voor fans is het natuurlijk minder leuk dat de licenties niet helemaal rond zijn. Als je daar als fan voorbij kunt kijken dan is dit een goede aankoop.