Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
Gisteren was het Mobile Monday. Voor de vijftiende keer alweer, en ditmaal met het thema ‘The Internet of Things (and beyond)’. Meest indrukwekkende spreker gisteren was Andrew Hessel, “The open sorcerer” en de oprichter van pink army. Andrew begint met de uitvinding van de transistor-processor, die via mainframes naar de goedkope PC evolueerde. En dat veranderde de wereld omdat iedereen het ineens kon gaan gebruiken, zeker met de komst van het internet, dat iedereen op deze aarde ging verbinden met elkaar. Het creëert massive diversity. De wereld is daarmee geweldig veranderd in slechts 30 jaar.
Maar ook die wereld veranderd. Kijk naar de wereld van de bacteriën, die er eerder waren en langer zullen zijn dan de mensen. Er zijn 10x meer bacteriën dan jij cellen in je lijf hebt. E-colli bacteriën bijvoorbeeld. Doen niet meer dan eten en groeien. Vergelijk het met computers. Je verteld ze wat ze moeten doen en dat doen ze dan ook. En ze communiceren met elkaar niet via het internet maar via suikers. Hij maakt de vergelijking met bacteriën en computers. zie slide 21 (en meer) hier.
Moleculaire biologie is de specialisatie van Andrew Hessel. Hij knipt DNA op in simpele stukjes om het zo te kunnen lezen. Eigenlijk wil hij een DNA printer hebben en dat is er ook gekomen. Bedrijven als gene-art kun je DNA code sturen en dan krijg je echte DNA terug. Cool? Volgens Andrew wel.
De kosten om dit te doen gaan rap omlaag. In 1995 was maar 1% van het menselijk genoom ontdekt. In 2000 was het ineens klaar door lagere kosten en veel automatisering. Het kostte 3 miljard euro. Nu kost datzelfde werk onder de 100K, en binnen 2 jaar zal het minder dan 1000 euro gaan kosten voorspelt hij. Alles moet goed samenwerken, voortbordurend op het werk van anderen. Ze noemen het genes en het is (uiteraard) open source. Dit DNA 2.0 beschrijven gaat nu heel makkelijk en is voor het grote publiek toegankelijk. Ook gaan ze -net als ooit bij de PC- via de kinderen marketen. Inderdaad, de lijn met hoe de PC de wereld heeft veroverd is verbazingwekkend. De groepen die hier mee bezig zijn groeien over de hele wereld als kool. Ze maken bacterie toepassingen. Bacteriën in kleuren, bacteriën die zwart worden als je ze belicht en zo een megapixel foto kunnen maken, of kankerbacteriën die een gevecht aangaan met bier bacteriën…
Deze groep van spelende bio engineers hebben het zelfs tot de voorpagina van het wetenschappelijk tijdschrift van Nature gehaald. Binnen 2 jaar is het echt enorm gegroeid. Ze recreëren nieuwe tools maar dan super goedkoop, zoals een webcam gebruiken i.p.v. een microscoop. Waar gaat dat naartoe is de vraag. We maken coole gadgets, maar maken ook betere rijst of… De kinderen die hier mee bezig zijn maken wellicht heel andere zaken. Een gist molecuul die een revolutie in bierfabricage kan betekenen? Alles wat we tegenwoordig maken met chemie, zal biochemisch gaan worden. We zullen nieuwe huisdieren engineeren met genetisch gemanipuleerde aanpassingen. Van real life naar digital en weer terug, gaat mogelijk worden. We zijn als mens het enige creatuur dat zich heeft afgescheiden van de natuur. We gaan ook echt dood in de echte natuur. Dus gaan we ons omringen met zaken die we als natuurlijk zien, maar die natuur passen we (via DNA) aan, aan onze wensen.
Is er dan ook een relatie met mobiel? Volgens Andrew heb je straks ION Torrent in je persoonlijke genome machine programma, dat wellicht straks een mobiele app zal worden. Je mobiel die ook een microscoop in zich zal hebben waarmee je je bloedcellen kan tellen. Je mobiel gaat een biosensor worden. Je DNA kan dan bijvoorbeeld een onderdeel zijn van een partner zoeksite. Als je bacteriën kan kweken vanuit het niets is dat echt ongelofelijk; het kostte het leven op aarde 4 miljard jaar. Juan Enriques sprak al over de homo evolutis. Hij raadt aan het boek Biology is Technology te lezen van Robert Carlson.
De woorden van Marc Fonteijn aan het begin van deze editie dat momo niet zozeer over mobiel gaat, is met deze speech wel zeker bewezen. Andrew Hessel is een van de meest interessante sprekers die ik de laatste jaren heb mogen meemaken.
Foto’s met creative commons van Filip Bunkens, behalve de slide foto.
Verder lezen over Internet of Things
Mobile02.07.2024
VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum
Technology20.02.2024
Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayDC Business20.03.2023
Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing
Cybercrime04.11.2022
De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers
Gadgets03.11.2022
IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar
Lifestyle31.10.2022
3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is
Technology21.10.2022