Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Vanaf vandaag wordt Grolsch Dagvers Pilsner – het vers gebrouwen bier dat rechtstreeks uit de lagertank komt – geschonken in een selectief aantal Nederlandse horecagelegenheden. Ter ere van het 400-jarig jubileum van Grolsch werd het bijzondere bier afgelopen weekend voor het eerst buiten de brouwerijpoorten geschonken tijdens de Slag om Grolle. Een historisch spektakel dat zich afspeelt in het Groenlo anno 1627, de geboortestad van Grolsch. Hier was het unieke bier het afgelopen weekend al een doorslaand succes.
De Slag om Grolle
De Slag om Grolle laat zich eigenlijk niet beschrijven, fotograferen vertelt als iets meer, filmen biedt nog meer actie, maar in werkelijkheid moet je dit spektakel van dichtbij meemaken. Ruim 1.400 acteurs uit 16 verschillende landen strijden/spelen/acteren drie dagen lang alsof hun leven ervan afhangt. Wie erbij is, raakt diep onder de indruk van wat zich hier afspeelt. De strijd gaat terug naar 1627 toen het Staatse leger, bestaande uit 20.000 man voetvolk en 5.000 ruiters een bloederige strijd leverden met de Spanjaarden. Bijna 400 jaar later wordt deze strijd, een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog en het moment dat de eerste klinkende zege wordt behaald op de Spanjaarden.
Dertig dagen lang duurde de belegering van het Groenlo van nu. De strijd is ingekort tot drie dagen met 1.400 acteurs die ons terug brengen naar die tijd. Het zijn geen gewone mensen, veel van hen proberen ook in hun dagelijks leven iets van de sfeer en tijd bij zich te houden. De mannen dragen baarden, hebben vaak lang haar en genieten van hun mannelijke rollen. De vrouwen zorgen voor het eten op in de tentenkampen en koken traditioneel op kampvuren. De enige link met het hedendaagse is soms een smartphone die eigenlijk niet past in dit spektakelstuk wat zijn weerga niet kent. De slag om Grolle is wereldberoemd en trekt ruim 70.000 bezoekers en natuurlijk hoort bij dit alles bier zoals bier moet smaken. Vers, gekoeld en gebotteld bij de de bron van Grolsch, het bijvoeglijk naamwoord van Grolle.
Grolsch Historie in vogelvlucht
In 1615 wordt gestart met een brouwerij in Grolle (het huidige Groenlo) en noemt zijn bier Grolsch, een bijvoeglijk naamwoord van Grolle. Ruim 50 jaar later (1676) is het de slimme gildemeester Peter Kuijper die twee soorten hop weet toe te voegen aan het bier en start het verhaal van Grolsch bier zoals wij dat nu kennen pas echt.
In 1897 bedenkt ene Theo de Groen de beugelfles en wordt dit het beeld van Groslch. In 1958 bedenken Gerard Brummer en Paul Huf de langstlopende reclame van Nederland “Vakmanschap is Meesterschap”. In 1984 gaat Grolsch naar de beurs en elf jaar later wordt Grolsch zelfs Koningklijk. Daarna volgen een aantal innovaties en wordt er in 2008 bedacht om ‘het groene pijpje’ te introduceren. En dan ineens is het 2015 en viert Grolsch op 11 mei 400 jaar Karakter. Vijf maanden later begint in Grolle een nieuw hoofdstuk en lanceert Grolsch Dagvers Pilsner.
Grolsch Dagvers Pilsner
Grolsch Dagvers Pilsner is de ongefilterde variant van Grolsch Premium Pilsner en komt rechtstreeks uit de lagertank. De lagertank heeft te maken met de methode hoe in traditionele professionele brouwerijen het bier na de hoofdvergisting wordt overgepompt van het gistvat in een lagertank. Eigenlijk ligt het bier hier te rusten voorafgaande aan het bottelen van het bier.
Door het verse karakter en de natuurlijke troebeling heeft dit bier vaak een ongekend volle smaak. En Grolsch bedacht dat juist dit, wat normaal alleen is voorbehouden aan de biermeesters aka meesterbrouwers, bier past bij hun 400-jarig bestaan. Die keuze om dit speciale bier, helaas maar héél even, op de markt brengen gaat ze nog opbreken. Waarom zul je je misschien afvragen? Daar is een simpele reden voor, dit speciale Grolsch Dagvers Pilsner is namelijk gewoon te lekker en kun je het beste omschrijven als pilsner in zijn meest pure vorm. Eigenlijk bier zoals bier altijd zou moeten proeven. Koel en met een ongekend volle smaak geschonken in fors uit de kluiten gewassen beker is dit bier wat je niet alleen nu een paar weken maar moet kunnen proeven. Ze zouden dit eigenlijk permanent op de markt moeten brengen maar de waarschijnlijkheid hiervan is laag.
Het speciale bier is beperkt houdbaar, mits gekoeld bewaard. Ter gelegenheid van het 400-jarig jubileum van Grolsch is het bier nu ook verkrijgbaar buiten de brouwerij-poorten. Grolsch Dagvers Pilsner is wat ons betreft een niet te missen kans voor iedere bierliefhebber. Het bier is vanaf nu in beperkte oplage slechts eenmalig verkrijgbaar bij een aantal door Grolsch geselecteerde horecagelegenheden in het land.
Kijk voor een overzicht van horecagelegenheden waar Dagvers Pilsner wordt geschonken op: www.grolsch.nl/dagvers.