Online28.08.2013

Parallax webdesign, de next step?


parallax-webdesign-de-next-step.jpg
parallax-webdesign-de-next-step.jpg

Parallax is “het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp en/of de achtergrond varieert als het vanuit verschillende posities bekeken wordt.” Eenvoudig gezegd; het creëren van diepte. In de fotografie en kunst wordt dit al langer toegepast, het heeft een rol in gaming en sinds 2011 vindt het voorzichtig de weg naar het www.

Al enige tijd ontdek ik her en der dit bijzondere vernieuwde webdesign met een aangename verwondering, verrassing en wauw effect (N=1). Google leerde mij dat deze de mooie naam “parallax” design dragen.

Sprekende beelden of animaties die de gehele pagina in beslag nemen en die an sich al het verhaal vertellen. Bij het scrollen en navigeren binnen de site animeren dezen horizontaal en verticaal over en door elkaar heen.

Zien is ervaren… Landrover

landrover1

Niet verrassend dat deze vorm van webdesign goed kan worden toegepast voor productintroducties waarbij emotie, status en trots een belangrijke rol spelen. En daarmee niet verbazend dat er diverse automerken zijn die hiermee experimenteren.

Parallax kan ook goed worden toegepast bij brandstorytelling. Bij uitstek geschikt voor de weergave van een timeline of de historie van een merk of een product.

Daarnaast kan het gebruikt worden voor een meer statische content, zoals bij de Milwaukee Police. Op zich is dit een standaard website, waarbij er creatief gebruik gemaakt wordt van fotografie en de animatie. Dit zorgt voor een vernieuwend en verrassend effect. Je scrollt naar beneden, navigeert binnen de pagina naar links en rechts en er wordt buiten’ het parallax design gelinkt voor de meer serieuze content. Bijvoorbeeld het doen van een aangifte.

Milwaukee Police

Milwaukee

Het ontwerp, de fotografie, assets en de bouw zijn arbeidsintensief en daarmee kostbaar. Ik vraag me af in hoeverre je de content snel en makkelijk kan aanpassen zonder dat je de wauw factor en de vernieuwende ervaring tenietdoet.

Voor de SEO en mobile accesibility is dit subopotimaal (lees dramatisch) en zal hier echt verbetering in moeten komen. De voorwaarde voor de wauw factor bij dit type design is een snelle verbinding en een up to date computer. In de prive omgeving van veel mensen standaard, op kantoren blijft dit regelmatig achter.

Om terug te komen op mijn vraag, is dit dé next step? Deels, denk ik, wederom N=1. Parallax webdesign is nu nog een vernieuwende ervaring voor bezoekers van een website kan zich op dit moment echt onderscheiden. Tegelijkertijd is parallax is niet nieuw in de (offline) wereld en kent een aantal grote nadelen om deze vorm van webdesign de nieuwe standaard te laten worden. Voor nu ben ík echter nog aangenaam verrast en ge-wauw-d.

Bronnen:
http://www.frankwatching.com/archive/2013/07/01/parallax-scrolling-op-je-website-waarom-niet/ http://www.marketingfacts.nl/berichten/15-redenen-voor-parallax-scrolling-in-webdesign http://nl.wikipedia.org/wiki/Parallax

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Design

Philips TV viert 20 jaar Ambilight

Ambilight TV werd 20 jaar geleden geïntroduceerd op de IFA in Berlijn, de grootste beurs voor consumentenelektronica die deze week plaatsvindt en dit jaar zelf een 100-jarige jubileum viert. De Philips Ambilight-technologie viert 20 jaar van ontwikkeling en succes. Nog altijd is de techniek een van de meest onderscheidende technologieën binnen de tv-markt. Populariteit van de extra dimensie van licht op de muur bij tv-kijken neemt daarnaast toe bij consumenten. Maar liefst 35 miljoen Ambilight tv's hebben al een tevreden eigenaar gevonden. Daarmee is Ambilight TV een van de meest populaire consumentenelektronicaproducten ooit onder het Philips-merk.

Technology06.09.2024

Philips TV viert 20 jaar Ambilight

Creëer een stijlvolle woning met behulp van deze tips

Het inrichten van je woning kan gezien worden als een persoonlijk, maar creatief proces. Ieder persoon heeft een andere smaak en juist daarom is het van belang dat de woonkamer naar eigen wens wordt ingericht. Het zal immers bij je moeten passen en je zult je hier thuis moeten voelen. Dit is de plek waar je samenkomt met familie en vrienden en waar je na een lange werkdag even tot rust wilt komen. Juist daarom zal je de inrichting van je woonkamer niet moeten onderschatten. Wij gaan je onderstaand in ieder geval helpen met een aantal handige tips.

Lifestyle22.08.2024

Creëer een stijlvolle woning met behulp van deze tips

Vind jouw persoonlijke stijl voor een ontspannen loungehoek in de tuin

De zomer is hier, en dat betekent dat het tijd is om je tuin om te toveren tot een ontspannende oase waar je kunt genieten van de zon en de frisse lucht. Een loungehoek in de tuin is de perfecte plek om te relaxen, te lezen of gezellig samen te zijn met familie en vrienden. Maar hoe vind je jouw persoonlijke stijl voor een ontspannen loungehoek? In dit artikel beschrijven we diverse stijlen zoals boho-chic, modern, rustiek en mediterraan. We geven je stap-voor-stap ideeën om deze stijlen te realiseren, inclusief DIY-ideeën en tips voor het kiezen van meubels, planten en decoratie.

Lifestyle25.07.2024

Vind jouw persoonlijke stijl voor een ontspannen loungehoek in de tuin

Eerste hulp bij het inrichten van een horecakeuken: 3 tips! 

De horeca is sinds het einde van de pandemie weer enorm gegroeid. Het aantal restaurants in Nederland is flink toegenomen. Geen wonder dat ook de vraag naar horeca apparatuur flink is gestegen.

Lifestyle19.06.2024

Eerste hulp bij het inrichten van een horecakeuken: 3 tips! 

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

Niet schrikken als je homescherm van Netflix er anders uitziet: het lijkt namelijk afscheid te willen nemen van zijn rechthoekige tegels.

Entertainment07.06.2024

Netflix past zijn homescherm aan: dit wordt er anders

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?

Om de uitstraling van je huis en in het bijzonder die van je tuin te verbeteren, zal je moeten investeren in functionele en stijlvolle tuinmeubels.

Lifestyle06.05.2024

Stap voor stap: hoe kies je de beste tuinmeubelen?