Apple werd er vorige week van beschuldigd onder een hoedje te spelen met een reeks uitgevers om de prijs van elektronische boeken kunstmatig hoog te houden. Dat Amerika optreedt tegen monopoliehouders is niks nieuws: wanneer een bepaald bedrijf zo’n 80% van de markt in handen heeft, schiet het Amerikaanse Department of Justice in actie.
Maar volgens Sean Udall, die met zijn Techstrat Report techaandelen analyseert, is deze zaak van weinig belang. Toch kan ze cruciaal worden omdat de zaak de aanleiding zou kunnen zijn voor een nieuwe en veel belangrijkere ‘monopolie-aanklacht’ tegen Apple en nog specifieker tegen iTunes. Apple zou via het muziekplatform inmiddels al tussen de 65 en 72% van de muziekdistributie in handen hebben.
Indien de staat kan bewijzen dat het bedrijf 4/5de van de markt domineert en dat het zijn marktpositie misbruikt om de prijzen hoog te houden, dreigt Apple in een moeilijk parket te geraken. Wordt het bedrijf namelijk veroordeeld voor monopolievorming, dan zal het verplicht worden om marktaandeel op te geven. Zelfs als Apple deze zaak wint, dan nog wordt het in de toekomst moeilijk om nieuwe prijsverhogingen door te voeren. En dat betekent dubbel slecht nieuws voor de winstgevendheid van het bedrijf. Via