Binnen de zorg lijkt ICT nog steeds een ondergeschoven kindje. En dat terwijl medische ICT en de standaard ICT binnen een ziekenhuis volledig aansluiten op elkaar. De ICT-manager bepaalt aan de hand van medische en bedrijfsmatige doelstellingen wat er aangeschaft wordt, terwijl er simpelweg door de Raad van Bestuur duidelijk beleid voor ICT gemaakt moet worden. Dat gebeurt nog te weinig.
Met de marktwerking in de zorg, wordt de patiënt steeds meer de klant. En de klant heeft de keuze om zelf een ziekenhuis te kiezen. Je ziet dat de klant ook steeds meer eisen heeft. Als er thuis video on demand is, waarom in een ziekenhuis dan niet, wordt er veelal geredeneerd.
Het mooie is dat er bijvoorbeeld bedside terminals zijn waar je televisie en zelfs Eredivisie Live op kijkt, kan internetten, je eten bestellen of een boek bij de interne bibliotheek leent. Tegelijkertijd kan dit apparaat gebruikt worden om de verplegers en artsen te laten zien hoe het met de bloeddruk en verdere gezondheid van de klant staat.
Bovenstaande geeft ook aan hoe de zorgsector kan besparen door het gebruik van smart solutions. Met specialistische technologie worden niet alleen de klanten geholpen, maar ook het ziekenhuis zelf.
Waar je ook naar kunt kijken is het gebruik van nieuwe technologie door verplegend personeel, artsen en chirurgen. Recent is er een proef gestart om iPads te gebruiken in de operatiekamer. Chirurgen zijn door de betere interactie met driedimensionale beelden op een steriel verpakte iPad (in plaats van de tot nu toe gebruikelijke tweedimensionale beelden op een CT-scan) beter in staat om uitzaaiingen te lokaliseren en vitale delen te ontwijken tijdens risicovolle operaties.
Het probleem is natuurlijk het bijbehorende kostenplaatje. Het gaat om grotere uitgaven. Een tablet wil je het liefst elke twee jaar vervangen. Maar de NZA-norm zegt dat ICT binnen ziekenhuizen minstens vijf jaar gebruikt moet worden. Dat kan vandaag de dag niet meer. De omloopsnelheid en de levenscyclus van techniek is simpelweg korter dan vroeger maar biedt ook steeds meer functionaliteit.
Omdat technologie sneller verbetert, is regelmatig vervangen van smart solutions noodzakelijk om in dit specifieke segment de concurrentie die de marktwerking introduceert aan te gaan. Daar waar vroeger de geldkraan voor ziekenhuizen open ging als men banken verzocht om financiële ruimte is dit sinds het twee sporen beleid van de overheid en de rol van de verzekeraars verleden tijd.
Maar een ICT-oplossing voor de zorg integraal via een tablet, hoeft niet, zoals alle andere ICT, op naam van het ziekenhuis te staan. Het gaat niet om het eigendom, maar om het gebruik van een toepassing waar in dit geval ook nog meer efficiency en rendement uit gehaald wordt. Als we wel auto’s leasen, waarom doen we dat dan niet voor andere toepassingen zoals ICT?
Deze blogpost is geschreven door Bart Creemers, strategisch operationeel directeur bij Finance Care & Cure onderdeel van Econocom Nederland.